54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: wccitycc

我的第2次替星期日經驗

版主

fafa 發表於 2014-5-27 21:04
星期日早上9點前可以平均十分鐘上到客, 仲有咁多大旗, "佩服"

新手第二日開工,可以港九新界拜四角無行錯路,真係唔簡單!
回復 支持 反對

24小時電召的士熱線:5477 7777

版主

青蜓 發表於 2014-5-29 07:07
奇怪,
正常新手機場吉走唔會走左去逸東,
途中好多位走,

唔信問問在坐老手,由市區或國泰城去逸東村我估有80%唔識去,
逸東村係大沙漠,樓主仲要在沙漠搵到客,運呀!
回復 支持 反對

版主

williammorris 發表於 2014-5-29 11:54
睇左兩篇你既戰績, 真係不得不佩服一個新手都可以做到咁....
據你所講淨係做早更, 由朝早5點半開, 到最尾黃 ...

我計左條數,已完全唔計青山公路小欖段塞到阿媽都唔認得,
又冇計港島的紅燈特多,做26支旗都要800分鐘,我要收山了!

還有,出入機楊的行車時間以晚上冇乜車計,
有經驗的司機個個都知,星期日全天,特別多私家車快線撚的,
出入機場比平時多10-15分鐘,我都無計數了。
回復 支持 反對

金牌會員

vacheron 發表於 2014-6-29 01:15
唔信問問在坐老手,由市區或國泰城去逸東村我估有80%唔識去,
逸東村係大沙漠,樓主仲要在沙漠搵到客,運 ...

新仔冇乜可能識
回復 支持 反對

版主

青蜓 發表於 2014-6-29 15:14
新仔冇乜可能識

還不止!機場吉出青衣唔出奇,
奇在青衣咁多位走,灝景灣要拍卡入閘,
得15分鐘老免,3次吉上去都有客走。
灝景灣有專用通道行過青衣站,我次次去都面L懵懵吉走!
回復 支持 反對

版主

星期日做到數唔出奇,吹無定向風的,
我又講講最好運的一個星期日。
我港東夜更開3點,一開工上支天后6草,
4個喼等住我,以為去機場,原來係去東薈城;
因為時間尚早,入緊去時打算去機場排隊,
點知在東薈城即解即捕,去洲際酒店。
最神奇係洲際收緊錢聽到有人敲尾箱,
拉個掣都唔知掟左幾多件入去,去機場!
入到機場仲未夠5點,排25分鐘走得,
又出尖咀,6點就過山了,好多夜更仲未開工。
回復 支持 反對

高級會員

vacheron 發表於 2014-6-29 01:15
逸東村係大沙漠,樓主仲要在沙漠搵到客,運 ...

逸東就唔難行,東涌唔係富東就逸東,其就其在佢手車可以行咁快,又唔行錯路,我算佢有運,即上即落,不過新手車速冇可能同老手一樣囉,你估佢揸緊私家車咩,新入行個個都係窒窒下行,星期天又咁多沙龍位,以佢係新人又咁旣速度行四角旣話,一日比人扣哂十五分真係一D難度都冇,而且飯可以唔食,尿一定要屙,一個新手,揾厠所都用佢唔少時間啦.
回復 支持 反對

金牌會員

waiarthur 發表於 2014-6-29 21:45
逸東就唔難行,東涌唔係富東就逸東,其就其在佢手車可以行咁快,又唔行錯路,我算佢有運,即上即落,不過新手車 ...

話哂我未入行都揸左廿年搵食車,
頭一日開工都窒吓窒吓,
唔似得樓主咁犀利
回復 支持 反對

版主

waiarthur 發表於 2014-6-29 21:45
逸東就唔難行,東涌唔係富東就逸東,其就其在佢手車可以行咁快,又唔行錯路,我算佢有運,即上即落,不過新手車 ...

我梗識去,但每次去都要昅真路口,過龍好難返轉頭,
我已經係老手,第一次去到落完客,連東南西北都分唔清!
佢話先去過地龍站頭,兜去逸東難度其實幾高的,
算你講得服講痾尿撞棍去到,成日廿幾支旗都撞到棍?

我唔係話樓主,99.9%新仔做完支跨區旗唔敢上客,
原路線吉返自己最熟之地頭,跨區又吉回頭...
每日認幾十條街,冇6個月資歷都唔敢去到邊做到邊。
大把人做10年唔敢過海,入新界dup低個頭即回市區。:
回復 支持 反對

高級會員

vacheron 發表於 2014-6-29 23:28
我梗識去,但每次去都要昅真路口,過龍好難返轉頭,
我已經係老手,第一次去到落完客,連東南西北都分唔 ...

我揸左二十幾年車,九龍新界東涌D路都難我唔到,當年有銀行的地方我就要去,除左冇做過香港區,不過我住港島,所以後來揸的士我做返港島區,可以話初頭港島區我其實反而唔多熟,因為揸的士唔同揸私家車,我入行都要用半年時間去記D路點行,又學英文D街名大厦名會所醫院名等等,.......因香港區鬼佬多,唔識呢D見到鬼佬都冇得做,講真要做到似樣D肯定要半年時間,而家D路又日日變,我而家反而去返九龍新界東涌D路都有陌生感覺,條條路都要諗住黎行,依家我一得閒都要不斷去記返九龍新界東涌D路同大厦,耐左加小去其實真係會忘記陌生,仲要記實D快相位,如佢係一個新入行旣人,可以識咁多路行得咁快又冇錯又唔頭暈又避到快相仲可以有方向感,我切呀真係.
回復 支持 反對