54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
樓主: ray3082

新手徬徨求教入行

註冊會員

了解,謝謝古大大,現在要面對另一樣野
大家當朋友純粹分享下

話說我沒有當司機經驗,只係養左兩年車至今還有養,幾月前才考左的士牌一直沒膽去揸,在絕望中打算最後都要放膽去揸之際,有份大公司司機叫我返工,以自己新手佢條件相當唔錯,又有福利,當然以我咁既經驗真係無諗過見成(見工都有講明是新手),既然都有講明都肯比機會試,當然去試啦,我都係試既心態,返左5日即一星期了,發覺大公司人事真係好複雜好多是非,另主要職責係車公司最高層果幾個,公司真係好大,係某建築公司,自己都有一座大廈,就因為公司大,車既人就好似高高在上,周邊既人千叮萬囑壓力都幾大下,但實話這星期每一天都只係去2-3個點,其餘都係Hea時間,真係幾游下,但到現在最大感覺係自己唔太喜歡這種感覺,最後打算於星期一辭工,星期三有份營業員文職叫我返工,講真如果營業員做得唔好都玩唔耐,以我呢D性格可能都係岩揸的士,起碼唔會有人事是非,都唔使就住揸睇人面色咁大壓力,起碼好似自己生意咁做,就算客衰都係對果一陣(以上都係自己單方面諗)

主要覺得野係應付到,條件又唔差,只係唔太喜歡大公司呢D是非同階級觀念感覺,所以都覺得有D可惜同矛盾,但無奈真係唔想做落去,真係希望可以快D安定下來,純粹分享一下
回復 支持 反對

24小時電召的士熱線:5477 7777

高級會員

講真,如果公司車,只走兩三轉hea做有成$18000-$20000。我唔會扲十二鐘黎追數渣的士囉,渣的士都有高高在上西客,不過只係對佢短時間者。講到渣的士咁好,落雨打風天氣唔好,做六七百蚊唔好申,希望唔係廣告。
回復 支持 反對

版主

ray3082 發表於 2015-8-1 23:01
了解,謝謝古大大,現在要面對另一樣野
大家當朋友純粹分享下

揸的士又驚差佬又驚賊佬
我到現在已經無左4份按金
有機會轉工的話
我會頭也不回.....
你睇我好
我睇你好咁啦!.   
回復 支持 反對

註冊會員

放心,我唔係賣廣告既,18-20k就無,15k OT另計,以我新手我覺得都OK
因勞工處見到都13K左右,雖則我知係有18-20K 但我始終無經驗的所以覺得都OK,
不過點都好,應承左星期三返份營業員,只有10K底+佣,仲要唔知做唔做得到,
已經打定底有咩都要試試的士了,鬼叫自己不太習慣看人面色咩,
只係上黎分享下同搵下聽眾,所以不是廣告的,無奈現在處於人生低潮啊

再次多謝師兄們分享同做我聽眾^____^
回復 支持 反對

高級會員

打工睇錢份上,搵錢買花帶又唔同,一份公司司機$15k+ot hea 做,唔做,走去做10k sales
咁的士真係好岩你,賣埋你架私家車,10k一定有,鐘意仲可揀客黎做。

PS:樓主10K人工養到私家車?無家庭?我兩皮養架錢柒七人車都無銀凈
回復 支持 反對

高級會員

我都有朋友渣建築上市公司車,都係車老闆,$14-15k,hea.做,無學歷要求,出二三轉車,車高層,每日另$80飯錢+有ot, 有大食大,仲有假期,強積金等等,唔好過日更的士?
回復 支持 反對

註冊會員

10k底 仲有佣既,所以好睇做唔做到,我之前果份9k底+佣 平均每月15 6k,
但時間一定比司機好 9-6 5日 我做果度一定唔使OT 六同日都不用返,所以新果度要做落先知,
做唔到個數又要再諗點,但呢個係後話,但想講講營業員爆到數係可以好勁的。

致於養車,本身車位唔使交租的,住就住公屋,無細路仔,所以都負擔到去試,
當然搵到多D緊係好啦,都要為將來打算,

至於你朋友間公司都真係好好可能又夾到人,先恭喜佢吧,只能講個個人際遇唔同
回復 支持 反對

中級會員

ray3082 發表於 2015-8-3 20:29
10k底 仲有佣既,所以好睇做唔做到,我之前果份9k底+佣 平均每月15 6k,
但時間一定比司機好 9-6 5日 我做 ...

老實講如果搵到份正職同的哥收入工作量差唔多,梗係返正職.的士對我黎講只係可以兼職同埋救急退休之用!
回復 支持 反對

高級會員

ARCHI 發表於 2015-8-5 09:16
老實講如果搵到份正職同的哥收入工作量差唔多,梗係返正職.的士對我黎講只係可以兼職同埋救急退休之用! ...

同意,我都係做緊正職加兼職的士熟路,等退休救急用(過日晨),唔使臨老才來熟路上馬。的士幾時都有得你渣。
回復 支持 反對

註冊會員

明白明白,都係既,我見的士哥通常都上左年紀多,
今日返左新工,暫時感覺都OK, 要看看打後做唔做到野了,

得閒再上來聊聊天^^無所謂的。
回復 支持 反對