54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 7991|回復: 4

關於交通意外事故疑問

高級會員

歡迎光臨香港的士論壇:馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
本人剛在4月頭發生了一宗交通意外,導致有一名途人受了輕傷
事原是這樣 : 當日下午大約1時,我駕駛的士沿九龍油麻地北海街(即恆誠大廈)準備左轉出彌敦道,當時車速大約十幾公里,差不多到彌敦道口時把車收慢,察看情況左右冇車及冇人,然後很慢(大約以5公里車速左轉出彌敦道)正當此時聽到左後側有一名男子撲向我車左側近後輪位并發出聲響,於是就立即停車及落車查看,當時該名男子以普通話同我講話我撞到佢,當時突然有一名女途人走出來同我講,話睇到我冇撞到佢,係個男人自己扑落我部車度,話見到我當時車速好慢,這名女途人向我講,叫我不要比錢佢,并向該名男子(內地人)講,人地的士係搵食既,如果你冇咩大礙就算吧,吾好麻煩人地,結果這名內地男子聽完佢咁講就好生氣,并即時喝罵這名女途人,并且講而家隻腳好痛,但當時我同這名女途人睇到佢都冇咩表面傷痕,而且佢又冇跌低,又冇好痛楚既表情,并堅持問我要點樣處理,於是我為有報警及叫該名女途人做証,,之後警察同十字車來到把內地男送院,而警察亦登記左該名女途人的資料和電話,並話會聯絡我落口供. 本人現有幾項疑問如下

(1)係咁情況下會否告我不小心駕駛
(2)有人講做証人係自願的,如果証人吾願出來做証,我會吾會比人告
(3)係咁情況要否報保險,如果報左既話份按金又會否被殺
(4)問過d人,佢地話通常呢d內地人好多都會不了了之,因為又吾係好大件事,佢地怕麻煩,又要攪簽証,又要山長水遠來落口供,係香港又冇住址,聯絡      
    上有D麻煩,叫我吾使報保險,各位c hing有何意見
(5)交通意外民事索償係未要係3年內
(6)假如這次事故最終証人吾願出來做証,而又不幸被告不小心駕駛而定罪,而我又冇報燕梳,當事人事後向我追討賠償,而本人又冇能力冇錢,(係一名冇產階級人任)最終既情況會係點.   麻煩各師傅意見...Tks...
回復

24小時電召的士熱線:5477 7777

禁止發言

回復 支持 反對

高級會員

lo_1997 發表於 2016-4-20 09:09
c兄唔洗咁擔心,第一,大陸仔坐白車入廠代表差佬已經開左File,所以你要攞個檔案編號報燕梳。第二,如果大陸 ...

我問過車行,佢地話凡係撞到人,不論誰對誰錯都冇得攞返按金,重叫我如果吾想被殺按金,建議我簽自負書承擔晒所有責任,一砌與車主冇關,呢間車行係行內出晒名例殺按金(x誠車行)..
回復 支持 反對

金牌會員

zing 發表於 2016-4-20 18:09
我問過車行,佢地話凡係撞到人,不論誰對誰錯都冇得攞返按金,重叫我如果吾想被殺按金,建議我簽自負書承擔晒 ...

唔好签,如果真是你问题,签左可能卖楼都唔掂,等警方或者法庭结果
回復 支持 反對

高級會員

自負全責咁為咩買保險?
回復 支持 反對