54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 10299|回復: 11

兜路?

金牌會員

歡迎光臨香港的士論壇:馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
今日有個客柴灣去紅火, 仲話趕時間. 我問左佢行東隧, 機隧, 再問行紅磡繞道定行海隧果面上, 佢話紅磡繞道, 咁咪一路去.
到落車時, 佢問我張單有冇NUMBER, 佢話我兜路要投訴, 真係抓晒頭.

(我諗佢係指我唔行寶其利街, 而行庇利街上紅磡繞道)

想問下我而家可以點做保障定自己先?
回復

24小時電召的士熱線:5477 7777

金牌會員

waiarthur 發表於 2013-7-3 23:45
咁佢之前聽到你話行紅磡繞道佢又唔出聲?呢D咪屎忽鬼囉,比我就馬頭圍道寶其利街上返紅火,實冇衰.
所以有時問 ...

補充, 時間係下午4:30-5:00

我係一路有問佢行邊, 而且佢在車上一直講趕時間, 我仲盡量幫佢趕路.

點知係落車一刻佢先話我兜路, 跟住就落左車, 基本上我連收少D或講SORRY都冇時間, 真係唔明D人想點

(問心一句, 行紅磡繞道係最快又唔塞車, 我完全冇覺得我有錯)
回復 支持 1 反對 0

金牌會員

西客太多 唔可以用第一日服務大眾的心態去開的士 高峰時間揀客是理所當然 我一般選擇本地男女情侶 閑時除非唔夠數 否則見到唔對路即客人 當睇唔到飛車過
回復 支持 0 反對 1

高級會員

咁佢之前聽到你話行紅磡繞道佢又唔出聲?呢D咪屎忽鬼囉,比我就馬頭圍道寶其利街上返紅火,實冇衰.
所以有時問多句好重要,而且呢行一定要裝部Cam保障自己有錄音冇得賴,而且你當時可同佢話之前己話行紅磡繞道你又冇反對?.你可解釋唔太熟路嘛,say sorry咪得囉,有得同佢解釋嘛,就算警察問你都可以咁講,
而且佢咁都咋型你應該收返佢少D,通常收少D都唔會投訴,當經驗囉,而家唯有望佢唔投訴.
回復 支持 反對

高級會員

西客,快左,短加長減多幾多蚊?你有問過佢怕咩佢投訴?
回復 支持 反對

高級會員

老師父教落,佢趕時間當佢死既,唔使理佢,抄牌罰錢佢比呀?快快快,快佢老鼠,D西客唔會多謝你,相反行多行錯只會投訴你,叫得你快係咁趕果D唔會係好人,正百佳,以後一定記住行最短路程,除非佢要求.
回復 支持 反對

高級會員

neway2003 發表於 2013-7-4 13:43
西客太多 唔可以用第一日服務大眾的心態去開的士 高峰時間揀客是理所當然 我一般選擇本地男女情侶 閑時除非 ...

就係多得師兄你覺得揀客是理所當然,咪導致西客越黎越多既其中一個主因囉,比得兩三架"理所當然"拒載,個客由東都變西啦
回復 支持 反對

高級會員

替更 發表於 2013-7-4 14:49
就係多得師兄你覺得揀客是理所當然,咪導致西客越黎越多既其中一個主因囉,比得兩三架"理所當然"拒載,個客 ...

我有朝七點幾排嘉亨灣,有個日本人連上三架三架都話唔去,輪到上我架車佢己經媽媽聲發哂啤氣,原來佢去紅火,我就去邊都照做,朝早九龍都做得過,閃到位仲好做過香港,香港一條東廊己玩殘哂我地.唔熟路就叫客帶路,番工D客實識路,朝早九龍仲好數過香港,因為多長途.不過就真係小心D快相位,太多,好易中招.
講到揀客小西灣就最多,東區醫院就個個話唔識路個個唔去,出中環就個個都話識路.........
有次柴灣地鐵站仲離普,個客去柴灣墳場前面架的都話唔識路唔去....
回復 支持 反對

金牌會員

替更 發表於 2013-7-4 14:49
就係多得師兄你覺得揀客是理所當然,咪導致西客越黎越多既其中一個主因囉,比得兩三架"理所當然"拒載,個客 ...

對唔住 不過試過好多次 是好多次放工時間紅隧過海 前後一個鐘時間 表頭都唔夠100蚊 頭半年(我上一年六月份開始做) 我都無所謂 但是慢慢 就同客講唔識路 不過我好快埋單 因為還有一分就停牌
回復 支持 反對

金牌會員

由鳩佢投訴飽佢, 你估投訴一定成立架咩
回復 支持 反對