54777777 hk-taxi.com

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 5964|回復: 6

北京香港用戶別著急 今年你們就可以用Uber了

註冊會員

歡迎光臨香港的士論壇:馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
美國打車應用Uber周五宣布,該公司將於今年在中國香港、北京和印度尼西亞首都雅加達等亞洲城市推出打車服務,以滿足這些城市不斷增長的用戶需求。

Uber亞太區業務拓展負責人山姆·蓋爾曼(Sam Gellman)表示,該公司當前正尋求招聘,並與上述城市的豪華轎車和貴賓車公司進行合作。從本周五開始,Uber在香港進行為期三天的測試服務。

此前,Uber已經在上海、東京等20多個亞洲城市開展業務。Uber主要面向中高端私家車市場(比如奔馳、寶馬、奧迪之類)。從Uber的運營模式來看,其競爭對手不是嘀嘀打車、搖搖招車等打車應用,而是易到用車等租車服務提供商。

蓋爾曼表示,“我們正在尋找與五星級酒店合作的高端私家車司機。這些司機總是為企業的高管、名人和首席執行官提供服務。因此我們希望與他們合作,讓他們能夠向所有人提供服務。”

Uber通常為每一座新開展業務的城市招募三名員工:一名負責與司機聯系;一名負責與客戶聯系;一名負責企業財務。

Uber目前在全球擁有約700名員工,在亞洲擁有大約50名員工。Uber目前已經在全球大約80座城市開展業務。

回復

24小時電召的士熱線:5477 7777

禁止發言

回復 支持 反對

金牌會員

根據香港法例第 374D 章《道路交通(公共服務車輛)規例》規定,運輸署署長可為已獲授權的私家車,發出出租汽車許可證,批准其以出租或取酬方式運載乘客。出租汽車許可證只發給該私家車的登記車主。

現時簽發的出租汽車許可證主要包括:

1.  私家服務,用以接載偏遠地區居民;
2.  酒店服務,用以接載指定的酒店賓客;
3.  旅遊服務,用以接載指定的旅行社遊客;
4.  私家(豪華房車)服務,用以接載已訂有合約,或因其他特別目的而預約使用貴賓式服務的人士或機構;及
5.  私家(豪華房車)(過境)服務,用以接載已訂有合約,或因其他特別目的而預約使用貴賓式過境服務的人士或機構。現時所有擬提供過境出租車服務的營辦商,須首先取得內地部門的批准,在國內營運過境出租車服務,並獲粵港兩地政府分發過境出租車配額。在獲發配額後,營辦商須在粵港兩地為營運所發配額及提供服務的車輛辦理相關手續。獲發配額的營辦商在香港須向運輸署提交「私家(豪華房車)(過境服務)」出租汽車許可證的申請。
回復 支持 反對

高級會員

我可以比 D D 意見你地,係澳洲雪梨當初 Uber 係出係 " 高級租車 Hire Car " 服務,
因為法例所限 Hire Car 係唔可以係街邊撓客,Uber 令佢地可以搶左一部份的士生意。
佢地財雄勢大可以支助 D 客坐 Hire Car ( 就好似家下大陸咁,用 App Call 的平 D )
後來佢地登陸的士平台,比人用個 App 叫埋的士,一樣新客有平同後來高低烽時間有貴同平之分
( 但係佢地自己會食左個差價,對司機無影響 )
Uber 個特色係你唔會知個客去邊,你唔可以唔接客,而如果個客係某程況下取消支旗有幾蚊袋
另一樣野係你會比個客評分,如果比人評得過低就會踢你走。

聽落去以為無野最多就係客面前扮晒低威氹得掂個客保住評分係咪?
問題就係到 - 你到底係賣服務由 A 去 B 定係賣個人公關?
對個客黎講,比你評分係無後果,個司機亦都唔會知係你比,
取非佢呢世整係做你呢個客,重有 Uber 可以見埋你將相,
你知 D 智能手機要將個畫面 Mark 低有幾難?到時放晒上網真係如有神助你講乜都無人信。

重有一樣野,最近佢地同呢度新州同維省鬧到好勁,因為推出埋走白牌服務。
你唔洗有的士牌,唔洗驗車,只要有部車就可以接客,叫 UberX ( 或者叫 Low Cost )
呢樣野直接影響的士生計同大眾安全。

1. 的士要勁皮費保險同受政府部門規限,但係白牌咩都唔洗。
2. 保險公司如果發現呢類車出左意外可以唔賠,因為你買既只係普通保險,但邊個孭鑊?無人知
3. 佢直接將政府既功能偷左黎做,佢自己定咩車做得,幾多錢,比唔比你玩落去,你話有無攪錯?

有時間自己去 Google 下,最近比踢爆呢 D 白牌車司機竟然案底豐厚都照批比佢做,甚至呢 D 白牌司機偷埋個客既野,呢間公司講白牌司機唔係佢地員工所以做唔到任何野。
重有,因為 Uber 係全部經信用卡比錢,而佢隨時可以話個客話你兜路,
你所有做過既旗都會有晒記錄,稅局大條道理估計的士佬搵幾多再申個抓落黎

講多 D 資料,呢間公司係 Google 有入錢投資,某地區既 Google Map 已經包埋可以經 Google Map 落 Uber 既旗,而 Google 亦都有自動車研發,最後佢地目的想點顯然易見。

我以上所打既都係事實絕非老作,自己 Search 下呢間 Uber 就明,要一個好 App 幫咁多的士大佬,咁多司機自己夾錢寫個又得。

回復 支持 反對

版主

算唔算吸司機的血
又要折頭
又要服務
又要受氣
........
我就全不期待
挑 〜     
回復 支持 反對

高級會員

如果佢提供嘅服務超越的士 (例如夜間送客/行李上門 ),或者每次有客CALL車,中心即時出email帳單再改改收費模式,呢間公司會唔會有機可乘呢!
回復 支持 反對

版主

cappuccino8864 發表於 2014-6-21 00:37
如果佢提供嘅服務超越的士 (例如夜間送客/行李上門 ),或者每次有客CALL車,中心即時出email帳單再改改收費模 ...

無機會 ~
香港的士收費咁平
點能夠額外收費
無額外收費就無人做野
中心又點能夠賺錢 〜     

總結.....
唔使理佢,佢自然收檔 〜   
回復 支持 反對